Hayat İyi Yaşam Merkezi, Depremzedelere Umut Oluyor

Hayat Holding tarafından Hacettepe Üniversitesi iş birliği, AFAD koordinasyonu ve Malatya Valiliği destekleriyle kurulan Hayat İyi Yaşam Merkezi, afetzede vatandaşların yaralarını sarmak ve umutlarını yeniden yeşertmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’nin en büyük konteyner kent yerleşkesi olan Malatya Samanköy'de, bir "yaşam merkezi" haline gelen yapı, depremzedelerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerine katkı sunmayı hedefliyor. Çocuk oyun alanlarından sanat eğitimlerine, ebeveynlerin bilinçlendirilmesinden yaşlılara yönelik ergoterapi aktivitelerine kadar birçok alanda hizmet sunuluyor.

Toplumsal Fayda Odaklı Bir Proje

Hayat Holding, "Nesiller boyu fayda" vizyonu ile insanların yaşamına dokunmaya devam ediyor. Hacettepe Üniversitesi ile iş birliği içinde kurulan merkez, özel sektör-üniversite iş birliğiyle hayata geçirilen ilk toplumsal fayda projesi olma özelliği taşıyor. Anneler, çocuklar, gençler ve yaşlılar için psikolojik ve sosyal desteklerin sunulduğu merkez, zihinsel, bilişsel ve fiziksel gelişimi önceliklendiren uzun vadeli rehabilitasyon çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Anma Töreninde Buluşma

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri anmak ve Hayat İyi Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle bir araya gelmek için düzenlenen törene Hayat Global İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağlayan Kent, AFAD Malatya İl Müdürü Ali Altındal, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şahap Armağan Tarım ve Hacettepe Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Serhat Ünal ile depremzede vatandaşlar katıldı.

Törende, merkezin bölgeye katkıları ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi.

"Sadece Anmak İçin Değil, Dayanışmayı Sürdürmek İçin Buradayız"

Törende konuşan Hayat Global İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağlayan Kent, merkezin depremzedelere sağladığı destekten bahsederek, şunları söyledi:

Ülkenin en önemli sorunu hayat pahalılığı oldu Ülkenin en önemli sorunu hayat pahalılığı oldu

"Bugün burada sadece kayıplarımızı anmak için değil, aynı zamanda dayanışmanın, umudun, birliğin ve yeniden inşa etmenin gücünü hissetmek için bir araya geldik. Hayat Holding olarak buranın, ismiyle müsemma bir 'iyi yaşam merkezi' olmasını amaçladık. Türkiye’nin en büyük konteyner yerleşkesinde, farklı yaş gruplarına destek sağlıyoruz. Burada okuma yazma öğrenen vatandaşlarımız da var, enstrüman çalmayı öğrenen gençlerimiz de... İş hedeflerimizi büyütmek kadar sosyal faydayı büyütmenin de önemli olduğuna inanıyoruz."

"Hayat İyi Yaşam Merkezi, Akademik Desteğin Bir Yansımasıdır"

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, merkezin toplum üzerindeki olumlu etkilerini değerlendirdi.

"Üniversitemizin Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan etki değerlendirme raporu, Hayat İyi Yaşam Merkezi'nin konteyner kentte yaşayan halkın yaşamını zenginleştirdiğini ve iyilik hallerini artırdığını gösteriyor. Bu merkez, yalnızca bölge halkı için değil, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için de bir 'iyileşme' alanı oldu. Öğrencilerimizin buradaki faaliyetleri eğitim süreçlerine dahil edilerek toplumsal katkının akademik boyutta da güçlenmesi sağlandı." ifadelerini kullandı.

20 Bin Depremzedeye Destek

Hayat Holding, insana ve çevreye duyarlı projeler gerçekleştirmeyi vicdani ve ahlaki bir sorumluluk olarak görüyor. Bu anlayışla hareket eden Hayat İyi Yaşam Merkezi, 20 bin depremzedenin yaşam merkezi haline geldi. Açıldığı günden itibaren binlerce hayata dokunan merkezde, çeşitli eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları yürütülüyor.

Merkez bünyesinde 4 bin kitaplık bir kütüphane, 30 masaüstü bilgisayar bulunan bir bilgisayar odası, anne ve bebek destek ünitesi, 65 yaş üstü bireyler için destek ünitesi, ergoterapi alanı, sanat ve oyun bölümleri, etüt merkezi, çocuk parkı ve iki büyük çamaşırhane yer alıyor. Ayrıca gençlerin basketbol, futbol ve voleybol oynayabileceği geniş bir spor alanı da bulunuyor.

Bu alanlarda Hacettepe Üniversitesi'nin Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Eğitim, Ergoterapi, Güzel Sanatlar, Konservatuvar, Psikoloji, Spor Bilimleri gibi farklı bölümlerinden gönüllü akademisyenler depremzedelerle birebir ilgilenerek destek sağlıyor.

Psikolojik Destek ve Sosyal Rehabilitasyon

Merkezde verilen hizmetler yalnızca fiziksel ihtiyaçlarla sınırlı değil. Psikolojik destek, eğitim faaliyetleri ve sosyal etkinlikler aracılığıyla bireylerin topluma adaptasyonu sağlanırken, tüm rehabilitasyon süreçleri uzman akademisyenler tarafından yönetiliyor.

Hayat Holding ve Hacettepe Üniversitesi'nin ortak çalışmalarıyla Hayat İyi Yaşam Merkezi, depremzedelere yalnızca fiziksel bir barınma alanı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda onların geleceğe umutla bakmalarına olanak tanıyan bir sosyal rehabilitasyon merkezi işlevi görüyor.

Kaynak: Haber Merkezi