AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, çarşı merkezindeki revizyon ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Projenin son halini gösteren video ve görsellerin paylaşıldığını belirten Babacan, Malatya'ya yakışır estetik ve kullanışlı bir çarşı oluşturulacağını ifade etti.
Babacan, projenin depreme ve yangına karşı güvenli bir yapıya sahip olacağını vurgulayarak, şehrin ticaret hayatına önemli katkılar sunacak modern bir çarşı kazandırılacağını söyledi.
Şık Aydınlatma ve Peyzaj Düzenlemesi Yapılacak
Projeye ek olarak ada bazlı peyzaj çalışmalarının sürdüğünü belirten Babacan, çarşı alanında özel bir aydınlatma sistemi kurulacağını açıkladı. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda gerekli desteğin sağlandığını ifade etti.
"Malatya’ya Yakışır Bir Çarşı Olacak"
Projenin tamamlanmasının ardından Malatya’nın tarihi ve modern yapıyı bir arada barındıran, mimari açıdan estetik bir çarşıya sahip olacağını belirten Babacan, "Her şey bittiğinde çok şık, mimari ve estetik açıdan çok güzel bir çarşı ortaya çıkmış olacak" dedi.
Yetkililer, çalışmaların hızla devam ettiğini ve projenin tamamlanmasıyla Malatya'nın ticaret merkezine yeni bir kimlik kazandırılacağını belirtti.
MALATYA ÇARŞI MERKEZİNDE REVİZYON UYGULAMALARI
-
28 ADA (Emeksiz Caddesi, Eski Malet Çevresi): 3 bloktan oluşmaktadır. Mimarisi tamamen revize edilerek, dört tarafı kapalı olan avlu, bir tarafı Bakırcılar yönüne açık hale getirilmiştir. Dış cephe malzeme ve boya seçimleri gözden geçirilerek yenilenmiştir.
-
700 ADA (Emeksiz Caddesi, Altgeçit Halep Caddesi Girişi ve Çevresi): Bütünleşik 3 bloktan oluşmaktadır. Ana yola bakan cephe yüksek katlı, ara yollara bakan cephe düşük katlı olarak planlanmıştır. Dış cephe malzeme ve boya seçimleri gözden geçirilerek yenilenmiştir.
-
138 ADA (Halep Caddesi, Kiğılı Camii ile Bakırcılar Çarşısı Çevresi): 1 bloktan oluşmaktadır. 700 Ada ve Kiğılı Camii ile uyumlu olacak şekilde, bina formunda zemin kattaki dükkân sayıları artırılmıştır.
-
27-129-130 ADA (İnönü Caddesi, Yol ve Kiğılı Camii’nin İçinde Bulunduğu Ada Çevresi): 7 bloktan oluşmaktadır. Kiğılı Camii’ne İnönü Caddesi’nden ulaşım sağlanması ve itfaiye-ambulans gibi acil durum araçlarının geçişini kolaylaştırmak amacıyla, bloklar birbirinden ayrı ve arasında yol olacak şekilde planlanmıştır. Kiğılı Camii ile bütünlüğü sağlamak için cephede renk ve doğal taş kaplama işlemi yapılmıştır.
-
126 ADA (İnönü Caddesi, Eski Otobüs Durakları Çevresi): 3 bloktan oluşmaktadır. Zemin kat alanı büyütülerek dükkân sayısı artırılmıştır. Binanın konumu İnönü Caddesi’ne baktığı için cephede renk, kaplama ve form değişikliği yapılmıştır.
-
130 ADA (Halep Caddesi, Yeni Hamam ve Yeni Camii Çevresi): 4 bloktan oluşmaktadır. İki tescilli yapı arasında kalan adadaki binalar, tarihi dokuyu koruyacak şekilde daha uygun hale getirilmiştir. Dükkân girişleri, çarşı ticaretine uygun olacak şekilde değiştirilmiştir.
-
53 ADA (Buhara Bulvarı, Halfettin Mahallesi Girişi ve Çevresi): 2 büyük bloktan oluşmaktadır. Zemin katta bulunan dükkânların cephe kaplamaları daha kaliteli ve uzun ömürlü olması için beton katmanlı panellerle değiştirilmiştir.
-
46 ADA (Buhara Bulvarı, Akkoza Otel Çevresi): 3 bloktan oluşmaktadır. Cephelere hareket ve bütünlüğü sağlamak için renklerde bazı değişiklikler yapılmıştır.
-
ŞİRE PAZARI: Avlulu 1 bloktan oluşmaktadır. Zemin katta bulunan mekanik sistem taş kaplama, yalnızca ön yüzde bulunurken, bütünlüğü sağlamak için binanın arka yüzleri ve meydanın içi dahil olmak üzere doğal taş kaplama ile değiştirilmiştir.
-
KUYUMCULAR ÇARŞISI: 4 bloktan oluşmaktadır. Zemin katta bulunan dükkânların cephe kaplamaları traverten taşlarla değiştirilmiş ve bina renkleri doğal taşa uygun şekilde düzenlenmiştir.