Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde, yaşanan acıları unutmamak ve kayıpları anmak amacıyla bir anma programı düzenlendi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ahmediye Camii Müezzini Mehmet Obuz'un, depremde hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duasıyla devam eden etkinlikte, duygusal anlar yaşandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro personelleri tarafından hazırlanan ve müzik öğretmenleri tarafından seslendirilen oratoryo sunumu büyük ilgi gördü. Etkinliğin akademik boyutunda ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, "Deprem Kayıplarının Azaltılmasına Yönelik Yeni Yaklaşımlar" başlıklı konferans verdi.

Prof. Dr. İlki konuşmasına, 6 Şubat depremlerine dair genel bilgiler vererek başladı. Türkiye’deki yapı stoğunun büyük bir kısmının 2000 yılı öncesinde inşa edildiğini vurgulayan İlki, özellikle İstanbul'da 15 milyondan fazla insanın yaşadığı ve yapı stokunun önemli bir bölümünün risk taşıdığına dikkat çekti. Malatya’daki yapı hasarlarının analizini paylaşan İlki, bölgedeki binaların yapım kalitesine dair verileri dinleyicilerle paylaştı.

Konferansta, Hızlı Performans Değerlendirme Yöntemi (PERA) ile İstanbul’daki yaklaşık 25 bin binanın incelendiği bilgisi de aktarıldı. İlki, farklı performans hedefleri doğrultusunda riskli binaların belirlenmesi ve deprem müdahale stratejileri hakkında detaylı veriler sundu. Güçlendirme ve deprem sonrası onarım maliyetleri konusunda yapılan çalışmalara değinen İlki, mevcut yapıların karbon lifli kompozitlerle güçlendirilmesi üzerine gerçekleştirilen tam ölçekli bina deneylerinden bahsetti.

Depreme dayanıklı yeni yapılar için öneriler sunan Prof. Dr. İlki, yıkılan inşaatlardan çıkan molozların geri dönüşümüne ve yeni inşaat malzemelerinin çevresel etkilerine dikkat çekti. TÜBİTAK destekli projeler kapsamında, inşaat ve yıkıntı atıklarının döngüsel ekonomi çerçevesinde nasıl kullanılabileceği konusundaki çalışmalarını aktardı.

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığını belirten İlki, yönetmeliklere uygun binaların yıkılmadığını ancak İstanbul’da halen çok sayıda yüksek riskli bina bulunduğunu ifade etti. Mevcut binaların güvenli hale getirilmesi için hızlı, ekonomik ve güvenilir yöntemlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan İlki, yeni yapılar için daha iyi mühendislik, denetim ve yüksek performans hedefleri belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Adalet Bakanı Tunç: Af gündemimizde yok, 55 bin kişiye af iddiası gerçeği yansıtmıyor Adalet Bakanı Tunç: Af gündemimizde yok, 55 bin kişiye af iddiası gerçeği yansıtmıyor

Etkinlik, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli’nin, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki’ye teşekkürlerini sunmasının ardından, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Editör: Hasan Yağmur