KAYISI PİYASASI ÇÖKÜYOR,FİYAT DÜŞÜYOR,ÜRETİCİ NE YAPACAĞINI BİLEMİYORAĞBABA; “TMO TABAN FİYAT İÇİN KAYISI SATIŞININ BİTMESİNİ Mİ BEKLİYOR?”Ağbaba, “TMO Türkiye'nin en önemli stratejik ürünlerinden biri olan kayısının taban fiyatını açıklamak için neyi bekliyor? Fiyat düşüyor,piyasa çöküyor, üretici kara kara düşünüyor” dedi.
SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI ATANLAR NEREDE?CHP Genel Başkan Yardımcısı ve
Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,kayısı piyasasında yaşanılan sıkıntılara yetkililerin sessi kalmasını eleştirdi. Geçtiğimiz yıl 130 liraya kadar çıkan kayısının bu yıl 70-80 liraya düştüğünü dile getiren Ağbaba, “Bir taraftan fiyatlar düşerken diğer taraftan ihracatta da düşüş yaşanıyor. Malatya göz göre göre krizin ortasına atılıyor.2020 yılında ‘TMO Kayısı alımı yapacak” diye müjde verilirken, 2 yıl geçmeden ortada ne müjde kaldı ne alım.TMO’nun kayısı alımı yapacağını öğrenince ’Sevinç çığlıkları attım’ diyen siyasetçilerin sessizliği çok düşündürücü. Eylül ayına girdiğimiz şu günlerde Hasadı bitmiş ürünlerin büyük kısmı el değiştirmiş durumda. Kayısı sezonu biter bitmez işçi, gübre, ilaç,mazot borçları nedeniyle üretici mecburen kayısısını satmak zorunda kalıyor.Kayısı çiftçisinin çok büyük kısmının başka bir geliri yok.Satmazsa borçlarını ödeyemeyecek, satarsa ürünün fiyatı artarsa emeklerine yazık edecek, üretici iki arada bir derede bırakılmış durumda. Çiftçi kayısıları düşük fiyata sattıktan sonra TMO’nun ‘alım yapıyorum’ açıklamasının ne anlamı kalacak?” dedi.
BİR YIL YÜZLER GÜLDÜ,O DA ÇOK GÖRÜLDÜÜreticilerin geçtiğimiz yıl kayısı fiyatlarının artması ile yüzlerinin güldüğünü belirten Ağbaba, “1 yıl yüzleri güldü, o bile çok görüldü. Bu yıl Nisan ayı ortasında meydana gelen zirai don, sonrasında yaşanılan dolu, fırtına gibi tabii afetlerin ardından zaten ürünleri büyük kayıp gören çiftçilerin sezon bittikten sonra yüz üstü bırakılmaları üzüntü verici.Ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği,okulların açılmasına sayılı günler kalan bu günlerde üreticilerin taban fiyat piyasayı canlandıracaktır.Daha fazla gecikmeden kayısının taban fiyatı açıklanmalı, TMO alım yapmalı, kayısı piyasası daha büyü zarar görmeden toparlanmalıdır. Ayrıca 14-15 Nisan tarihinde zarar gören bahçe sahiplerine verilen sözler tutulmalı, gerekli destek verilmelidir” dedi.
Editör: Haber Merkezi